Historie 2021-10-28T07:08:42+00:00

Matthijs, sinds 1920 de lekkerste

Matthijs is een familiebedrijf in hart en nieren. De basis werd gelegd vanuit een woonhuis en is uitgegroeid tot een bekende suikerwerkfabriek. Door de jaren heen heeft Matthijs vooral hoogtepunten, maar natuurlijk ook enkele dieptepunten gekend. Het begon allemaal in 1920…

Hoe het begon
Op 14 januari 1920 begon Walther Matthijs vanuit zijn woning met de ontwikkeling van zijn eigen droprecepten. Hij startte met niets anders dan een kachel en een grote kookpan, weliswaar zonder geld, maar met veel passie. Zijn vader was suikerbakker geweest en van hem had hij veel geleerd. Door middel van veel experimenteren en evalueren bouwde hij aan zijn eigen recepturen.

Hard werken wordt beloond
Het harde werken wierp al snel zijn vruchten af en twee jaar later, in 1922, werd Walther zijn verzoekschrift voor de oprichting van een bakkerij voor kleine suikerwerken gehonoreerd. Matthijs BV is nu officieel geboren! Door de kwaliteit van zijn producten en de juiste verkoopkanalen in Nederland en België, beleeft het bedrijf een sterke groei. Hierdoor was Walther genoodzaakt te verhuizen naar een nieuwe, grotere fabriek met de naam ‘Matthijs Caramel-works’.

Donkere dagen
Toch kreeg Walther ook te maken met zware tegenslagen, toen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de fabriek stillegden en later de gehele fabriek vernielden door granaatvuur. Walther liet zich hierdoor niet uit het veld slaan, waardoor later een nieuwe fabriek tot stand kwam. Walther, door de familie Opa Bollekes genoemd, werkte samen met zijn negen zonen in de ‘bollekesfabriek’. Samen veroverden zij met de dropjes van Matthijs de markt en lieten het bedrijf nog verder groeien.

Van dropfabriek naar snoepfabriek
Na de successen van Walther Matthijs en zijn opvolgende zoon, Leo Matthijs, kwam medio 1995 Walter Matthijs aan het roer. Hij had al snel de ambitie om Matthijs te laten groeien naar een internationaler niveau. Al gauw werden de eerste winegums geproduceerd, een hele stap voor het bedrijf wat voorheen slechts drop produceerde.

Matthijs groeit verder
Nu, ruim 100 jaar na de oprichting, is het bedrijf nog steeds in dezelfde familie, maar produceren we met de modernste technieken en in veel grotere volumes. Er worden in totaal meer dan 100 verschillende soorten snoep geproduceerd voor klanten in Europa, Amerika en Azië. Hij zou zijn ogen uitkijken, Walther Matthijs!